Ploskovice

9.10.2010

Nejlepší je zjištění, že máte 20km od bydliště pěkný zámek a nevíte o tom. A protože bylo hezké počasí, nebránilo nic se na něj vypravit. Probíhá zde sice rekonstrukce, ale hlavní budova je v pořádku a tak se žádné omezení nekoná. Navíc zde mají hezky upravený park, což láká k procházce. Bylo to hezky strávené odpoledne a místním doporučuji.

Karlštejn a okolí

18.9.2010

Nově připravený výlet se konal dvěma auty směr Karlštejn. Zvolená trasa začala jízdou vlakem jednu stanici do Srbska a dále pěšky směr Dub Sedmi Bratří - Malá Amerika - Mexiko - Velká Amerika - Mořina - Karlštejn. V hojném počtu a to ještě chyběla marodící Jana nám za pěkného počasí ubíhala cesta rychle, jen první záchytný bod byl až v Mořině. Dobře se tam vaří v hostinci "Na Růžku". Pěkné porce výborně ochucené. Shodli jsme se na tom všichni a nezbývá jinak, než doporučit. Kolem hradu se jen prošlo, už na něj nezbyl čas. To je na samostaný výlet.

Plasy

1.8.2010

Poslední den v Plasích bylo nádherné počasí a po přípravách se šlo létat. Mezi tím šli do vzduchu i výsadkáři a bylo jich v některých okamžicích vidět na nebi dost. Jelikož někteří skákali z velké výšky, prováděli i zajímavou paraglidingovou akrobacii. Bylo se tedy na co dívat. A pak přišel okamžit fotografa ve vzduchu. Vychutnávání a času na focení bylo dost, jen mě po třech hodinách málem vysekávali ven.

Rakovník

31.7.2010

Chce se mě napsat "Zkuste si v sobotu odpoledne zajet do Rakovníka". Raději to nedělejte, pokud nehledáte náměstí bez života. A to vše v období prázdnin. Spousta daleko menších městeček ale i obcí má otevřenu alespoň cukrárnu. A tady - nic. Jen zahulená hospoda, ještě že se nechalo sednout venku. Jedno pití a rychle pryč.

Zámek Nebílovy

30.7.2010

Dalším výletem byl zámek Nebílovy. Nachází se kousek od Plzně. Ve své době to musel být nádherný zámek o dvou křídlech. Bohužel se stal nepěknou ukázkou, co z něj mohou lidé během dějin udělat. Sloužil jako sklad techniky, v dalším období se např. reprezentativní sál s nádhernými malbami na stěnách a další místnosti staly skladem obilí, což také poškodilo nanávratně podlahy. A tak by se dalo pokračovat. Nyní se zde pomalu provádějí drahé rekonstrukce, aby se povedlo alespoň část dochovat.

Zámek Chyše

29.7.2010

Prvním z výletů do okolí Plas se letos stal zámek Chyše. Je velice slušně zrekonstruován zvenku včetně zahrady, uvnitř ještě probíhají rekonstrukce dalšího patra. Fotit se uvnitř nesmělo a tak je pouze několik fotek zvenku. Je zde také zámecký pivovar, kde se můžete občerstvit.

Bouzov

16.7.2010

Hrad Bouzov možná někteří znají z pohádek. Točilo se jich zde hodně. Fotit se uvnitř nesmí ani za poplatek a tak jsou fotky pouze z venku. Tras k prohlídce zde nabízejí několik, my jsme si vybrali nazvanou "Hrad Bouzov". Trvá téměr hodinu a půl. Je na co se dívat a uvnitř hrad stojí za prohlídku. Expozice jsou udržované, jděte sem však za světla. Nebyla zde nikdy zavedena elektřina a tak Vám nikdo za ponurného počasí nerozsvítí. Nám světlo přálo a tak jsme se kochali.

Slezská Harta

15.7.2010

Nedaleko Bruntálu se nachází vodní nádrž Slezská Harta. Silnice vede poblíž již od konce nádrže a tak je možné plochu cestou sledovat mezi stromy. Dovede vás až k přehradě, přes kterou přejedete a najdete zde malé parkoviště. Odtud můžete sejít až pod přehradu k výpusti. Procházka po přehradě nabídne několik pěkných scenérií včetně pohledu na Praděd. Bohužel nás zde přepadla bouřka. Doufali jsme, že nebude mít dlouhého trvání a tak jsme čekali v autě na její konec. Když jsme vyšli ven, bouřka se za chvíli zase vrátila. Takže dojem z přehrady byl jak se patří mokrý.

Bruntál

15.7.2010

Vypadá to, že by dnes mohlo sprchnout a tak jsme se vydali na zámek v Bruntále. A protože je možné za poplatek fotit i uvnitř, tak jsme toho využili. O zámek se starají a vnitřní expozice jsou pěkné. Stojí za to se na něj jet podívat. Je spousta věcí, co se vyfotit nedá a je lepší je vidět na vlastní oči. Jsou to například nádherné malby na stěnách. A není jich málo. Na zdejším náměstí včetně upravených domů najdete nejedno příjemné posezení.

Praděd

14.7.2010

Dnes jsme si od tepla oddechli na nejvyšší hoře Jeseníku - Pradědu. 20 stupňů, když jsou jinde teploty vysoko nad třicet je naprostá pohoda. Autem se dá zaparkovat na Ovčárně a odtud pěšky bohužel po asfaltce až na samotný vrchol. Kolem něj se stále točíte a tak si ho vychutnáte ze všech stran. Nahoře je možnost se občerstvit. Výtahem se nechá vyjet na vyhlídkové patro, které se nachází ve výšce 87 metrů. A je zde co sledovat. Je odtud vidět za dobrého počasí i Sněžka, my jí bohužel neviděli.

Hradec nad Moravicí

13.7.2010

Ulevit nohám před další turistikou jsme se rozhodli návštěvou zámku v Hradci nad Moravicí. Tento objekt patří k těm lepším a o to bylo pro mne větší zklamání, když původně nádherná zámecká restaurace se změnila obsluhou a jídlem na úroveň nejposlednější putyky. Naštěstí je zámek stále pěkný a je na co se dívat. Samostatně je přístupna i věž, odkud nás vyhnala bouřka a na procházku parkem se nedostalo. Schovali jsme se v cukrárně v domcích naproti a mlsali.

Rejvíz

12.7.2010

Po vychlazení v jeskyních jsme se přesunuli o pár kilometrů dál na kopečky. Oblast se nazývá Rejvíz a najdete zde velmi pěknou a starou hospůdku s vyřezávanými skříněmi, stoly a židlemi. Dále se můžete po naučné stezce vydat k Mechovému jezírku. V závěru se jde pouze po vyznačené dřevěné cestě a okolo vidíte rozkvetlý les. Když dojdete až k velkému jezírku, čeká Vás pohled na zvláštní scénu obklopenou lesem. Prohánějí se zde vážky, někdy by se dalo říci těžkotonážní váhy. Zvuk jak od vrtulníku a tělo snad 15cm. Voda má zvláštní černou barvu od rašeliny na dně jezírka.

Jeskyně na Pomezí

12.7.2010

Teplé počasí stále trvá a zchladit se dá i v jeskyních. Jedny velké jsou poblíž. Jsou to Jeskyně na Pomezí. Teplota zde dosahuje něco přes 7 stupňů Celsia a tak je zajímavý pohled, jak lidi v 35 stupňových teplech mají v ruce nebo na sobě oblečeny mikiny a svetry. Uvnitř jeskyní je vše nasvíceno, cesty jsou upravené a průvodkyně trpělivě čeká, až si vše prohlédnete. Jestli máte trochu fantazie, tak budete žasnout jaké příroda vytváří tvary a obrazce.

Šerák

11.7.2010

Jelikož bylo pěkné počasí a ve městech moc teplo, tak se jako první nabízel výlet na Šerák. Byla tu záruka dobré viditelnnosti a hlavně toho, že se nahoře ochladíme. Jelo se do Ramzové, kde začíná první část lanovky. Ta končí na Černavě a ihned se přesedá na druhou, již jednosedačkovou a ta Vás doveze až na Šerák. Celkem ujedete lanovkou přes 3,1 km. Už cestou se otevírají panoramata Jeseníků a nahoře je vše jak na dlani. Chata je sice v rekonstrukci, ale restaurace uvnitř je otevřená a občerstvení je velice slušné. Venkovní teplota byla ideálních 22.

Papírna Velké Losiny

10.7.2010

Při příjezdu do Jeseníků jsme se zastavili ve Velkých Losinách v ruční papírně. Ta je jedinou papírnou v Evropě, která je doposud funkční. Prohlídka s výkladem tvrvá cca 60 minut a v první části se dozvíte o historii papíren, je vysvětlen celý princip zpracování od surovin až po papír. Je zde zahrnuta i videoukázka. Po ní budete provedeni funkčním provozem a vše Vám předvedou.

Penzion Slezský dům

10.7. - 17.7.2010

Na druhý týden dovolené jsme si vybrali oblast Jeseníky s ubytováním v penzionu Slezský dům. Jak se ukázalo, tak to byla dobrá volba. Z terasy byl pěkný výhled na Šerák i na Praděd. Příjemné prostředí, personál velmi ochotný a jak se tam dobře vařilo. Nebylo třeba nic dochucovat, velké porce, čistota a servírování také na vysoké úrovni. Leckde by se od nich měli co učit. Bylo zde znát, že je to baví.

Edmundova soutěska - Hřensko

8.7.2010

Vzhledem k vysoké teplotě jsme se rozhodli strávit den pokud možno v nějaké chladnější části. Padl návrh na lodičky a tak z toho byl výlet do Edmundovy soutěsky, Divoká soutěska je stále z technických důvodů uzavřena. Zajeli jsme do Mezné a vydali se dolu mezi skály a poté na projíždku lodičkou. Krajina pěkná a teplota příjemně klesla. Zbylou část cesty do Hřenska jsme mohli sledovat, jaké škody zde napáchala voda a rozbité lodičky jsme nacházeli hodně daleko za jejich místem kotvení.

Náčkovice u Lovečkovic

7.7.2010

Nevšední pohled na TV vysílač Buková Hora se Vám naskytne, pokud navštívíte rozhlednu u Náčkovic. Je zde také nádherný výhled na okolní krajinu. Pokud je zavřeno tak to ničemu nevadí, protože rozhledna stojí na ideálním místě a je krásný výhled i od paty rozhledy. Po druhé cestě se dostanete i za ní a máte tak výhled kompletně dokola. Těch cca 200 metrů okruhu je příjemnou procházkou.

Grabštejn

4.7.2010

Původní hrad Grabštejn přestavěný na zámek najdete nedaleko Hrádku nad Nisou u Liberce. Z parkoviště se k němu dostanete po cca 300 metrech chůze. Na zámku se můžete i občerstvit. Konal se zde pohádkový den a o hudební akce tu není nouze. Za poplatek se smí fotit a tak jsou fotky z interiéru i z věže na kterou jsme se po prohlídce vyšplhali.

Stará Oleška - 2010

3.7. - 10.7.2010

První týden letošní dovolené jsme strávili na oblíbeném místě ve Staré Olešce v autokempu Česká Brána. I letos zde byli někteří z oddílu badmintonu TJ Chemička a o zábavu nebyla nouze. Jeden večer se podávaly míchané nápoje, které připravil mistr shakeru Franta Moravec. Samozřejmostí byly i výlety po okolí. Ty jsou ale prezentovány samostatně.

Křivoklátsko 2010

19.6.2010

Další možnou trasu na Křivoklátsku, kterou Franta našel, začíná jednu stanici vlakem z Křivoklátu do Městečka. Nejprve se po zelené vystoupá do Mečné, cestou třeba narazíte na několik pravých hřibů. Poté již v klidu po žluté směrem na Požáry a Písky. Odtud po červené na Křivoklát. Je to pohodový výlet. Sice nebyl žádný záchytný bod, ale vše vynahradila "Restaurace nad Hradem". Dali jsme si polévky, předkrm, hlavní jídla, moučník, poháry, černou 14 "Matuška" a všichni jsme se shodli, že jídlo bylo výborné, obsluha dokonalá a ceny přijatelné. Tak dobře se v Ústí nad Labem nikde nenajíte. Máte-li cestu kolem, stavte se tam. Pokud jste zde autem, nezapomeňte se vydat na nově postavenou rozhlednu Velká Buková s pěkným výhledem na krajinu.

Poděbrady 2010

8.5.2010

Tradiční výlet do Poděbrad a okolí byl letos veden díky Frantovi opět jinou trasou a stal se tak neokoukaným a příjemným. V Poděbradech se přešlo na druhou stranu Labe. Po modré se šlo až na Oseček, kde jsme se po zastávce a dobré krkovičce dostali přívozem přes Labe. Dále přes Libický luh na soutok Labe a Cidliny. Odtud se po odpočinku a dobrém jídle pokračovalo lodí do Poděbrad. Počasí nám oproti předpovědi přálo a ani nekáplo.

Třebestovice - Kersko

10.4.2010

Po dlouhé zimě se začíná probouzet příroda a tak jsme vyrazili na první výlet roku 2010. Cílem bylo rovinaté Kersko se zastávkou v restaurace Hájenka na "Kanci se šípkovou". Vše probíhalo v klidu a pohodě, včetně míjení vyznačených turistických značek. Počasí také přálo, byť předpověď říkala, že bude na 80% pršet. Asi jsme si vybrali zbylých 20%, jelikož nám nepršelo.

Výlety v roce:   2010  |   2009  |   2008  |   2007  |   2006  |   Letošní výlety
Jméno:
Heslo:

Jak bude na focení?

zdroj dat: Meteopress

Webmaster:  Kratochvíl Petr   ¦  Copyright © - Foceno.cz  ¦  Webhosting:  Station.cz